X
تبلیغات
رایتل
پاورلیفتر
بدان که خداوند بر همه چیز آگاه است . پس بنگر که چگونه باید باشی ...
آرشیو
موضوع بندی
پنج‌شنبه 4 آبان‌ماه سال 1385
همه چیز درباره روغن ماهی (DHA/EPA)

روغن ماهی (DHA/EPA)

اطلاعات کلی

اسید های چرب امگا-6 و امگا-3 برای بدن ضروری می باشند ، زیرا سلولهای بدن توانایی ساخت آنها را ندارد و بایستی توسط غذا دریافت گردند.
روغن ماهی استخراج شده از ماهی های آب سرد و صدفداران حاوی اسیدچرب امگا- 3می باشد. اسید های چرب امگا- 3مهم شامل اکوزاپنتونئیک اسید (EPA)1 و دوکوزاهگزانوئیک اسید2 (DHA) می باشد.
EPA در کلسترول استر ، تری گلیسیرید و فسفولیپیدها یافت می گردد ، در حالی که DHA بیشتر در فسفولیپدها یافت شده و یکی از اجزاء اساسی لیپیدهای ساختاری مغز است.DHA برای سلامت مغز و رشد ساختمان مغز جنین و نوزاد ضروری است.
روغن ماهی باعث کاهش 35% - 25% تری گلیسرید می گردد ، در حالی که بر روی کلسترول توام با هایپرتری گلیسیریدمی تاثیری ندارد.
DHA و EPA به مواد شیمیایی فعال به نام ایکوزانوئید تبدیل می گردند. مطالعات نشان داده است که ایکوزانوئید های حاصل از روغن ماهی باعث پیش گیری از چسبندگی پلاکت ها ، کاهش فشار خون و کاهش فیبرنوژن پلاسما می گردد.
به دلیل اینکه روغن ماهی سنتز ایکوزانوئید را تغییر می دهد ، فعالیت های ایمنی مانند التهاب  را تغییر می دهد.

عملکرد
- اسیدهای چرب امگا-3 ) ( DHA- EPA در عملکرد فسفولیپد های غشاء سلولی نقش دارند. این اسیدهای چرب موجود در فسفولیپدها ، توسط فسفولیپاز شکسته شده و سپس توسط آنزیم ها به ایکوزانوئیدها تبدیل می گردد.

- ایکوزانوئیدها عملکرد بیولوژیکی متعددی دارند ، این فعالیت ها شامل موارد زیر می باشند:

* چسبندگی پلاکت ها
* التهاب ها
* انبساط عروقی
* پتانسیل شکل گیری ترمبوزها

- روغن ماهی با کاهش ساخت متابولیت هایPGE2 3 (یکی از عوامل قوی التهابی) و TXA2 4 (یک عامل قوی در چسبندگی پلاکت ها و انقباض عروقی) ، احتمالاً خطر سکته مغزی را کاهش می دهد.

- EPA و DHA با کاهش 5 لوکوترین B4 (یک عامل شیمیائی و القاء کننده التهاب) ، باعث تنظیم سیستم ایمنی می گردد.

- روغن ماهی باعث مهار لیپوژنز کبدی و تحریک اکسیداسیون اسیدهای چرب در کبد گردیده که به کاهش تری گلیسیرید خون می گردد.

دوز مصرف
برای مصرف روغن ماهی دوز مصرفی توصیه شده  (DRI)6 وجود ندارد.
از آن جایی که لینولنیک اسید در سلول های بدن ساخته نمی شود ، منابع غذایی برای تبدیل اسید لینولنیک به EPA و DHA بسیار مهم است. قابلیت تبدیل اسیدلینولنیک به EPA و DHA با افزایش سن ، کاهش می یابد.

1) Eicosapentanoic Acid (EPA,20:5n-3)
2) Docosahexanoic Acid (DHA,22:6n-3)
3) Prostaglandin E2 4) Thromboxane A2
5) Leukotriene B4
6) Dietary Recommended Index

از آنجایی که دو محصول EPA و DHA پیش سازهای ایکوزانوئیدها می باشند و این ماده در فسفولیپدهای سلول های مغزی وجود دارد ، مصرف غذایی روزانه آن از اهمیت زیادی برخوردار است .
- مصرف بالای روغن ماهی به میزان 900میلی گرم در روز می تواند EPA و DHA را تامین نماید ، که این مقدار برای سلامتی سیستم قلبی- عروقی مناسب است.
- برای کاهش غلظت تری گلیسریدها مصرف روزانه 3 تا 4 گرم روغن ماهی (بسته به خلوص آن) لازم است.
- مصرف هفته ای 2 بار ماهی توسط انجمن قلب امریکا توصیه می گردد.

تداخل داروئی
اگر چه مطالعات بر روی تداخل دارویی کامل نگردیده است ، ولی به نظر می رسد که تداخلاتی وجود داشته باشد، به خصوص این که اسیدهای چرب امگا-3 باعث پیش گیری از لخته شدن خون می گردد و تجمع غلظت بالای آن می تواند باعث خونریزی گردد.
- در افرادی که داروهای ضد انعقادی مصرف می کنند ، مصرف دوز بالای روغن ماهی توصیه نمی گردد.
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAID) مانند بروفن و آسپرین اگر با مقدار زیادی روغن ماهی مصرف کردند ، احتمال خونریزی را افزایش می دهد.
- مصرف همزمان روغن ماهی و داروی پنتوکسی فیلین(pentoxifyline) ممکن است انعقاد پذیری خون را مختل می دهد.

منابع غذائی

روغن ماهی که منبع تامین EPA و DHA می باشد ، از ماهیهای آب سرد تامین می گردد که شامل موارد زیر می باشد:

- Cod
- Tuna
- Salmon
- Halibut
- Shark
- Mackerel
- Herring
- Bluefish
- Flounder
- Swordfish
- انواع خاصی از صدف داران مانند میگو اغلب حاوی اسیدچرب امگا-3 می باشند.
- معمولا" در مکمل های غذایی حاوی اسیدچرب امگا-3 ، میزان ماده موثره EPA و DHA روی برچسب آن ها ذکر گردیده است.


برای عضویت در خبرنامه این وبلاگ نام کاربری خود در سیستم بلاگ اسکای را وارد کنید
نام کاربری
تعداد بازدیدکنندگان : 508082


free counters

Powered by BlogSky.com

عناوین آخرین یادداشت ها